Samodzielnie wykonany chleb.

Domowe pieczywo

Każdy z nas zdaje sobie sprawę z tego, że samodzielne wykonane pieczywo posiada dużo więcej wartości odżywczych, niż dostępny w sklepach produkty. Niestety nadal wiele osób nie podejmuje się wyzwania jakim jest upieczenie własnego chleba. Według nas warto spróbować tego rozwiązania i samodzielnie wykonać pyszne bułki lub chleb dla całej rodziny. Dziś chcielibyśmy podzielić się z państwem przepisem na chleb orkiszowy na drożdżach, który zachwyci was swoim smakiem, ale również będzie zdrowym zamiennikiem sklepowego pieczywa. Jego wykonanie jest naprawdę proste jesteśmy pewni że świetnie Poradzicie sobie z wykonaniem przepisu.

Składniki

Do przygotowania naszego chleba potrzebujesz 30 g świeżych drożdży, łyżeczka płynnego miodu, trzy Łyżki letniej wody, 0,5 kg jasnej mąki orkiszowej, dwie łyżeczki soli, około 400 g letniej wody, 50 g słonecznika lub innych zaraz zależności od upodobań, 20 g Siemienia lnianego oraz 20 gram sezamu.

Sposób przygotowania

Świeże drożdże należy rozkruszyć, dodać do nich miód oraz trzy Łyżki letniej wody. Wszystko dokładnie wymieszać. Mąkę mieszamy z całą i ziarnami, dodajemy rozpuszczone drożdże i na początek około 380 g wody. Następnie należy zagnieść ciasto, powinno być ona bardzo rzadkie. Jeśli będzie zbyt Suche można dać jeszcze odrobinę wody. Ciasto pozostawiamy w miejsce do wyrośnięcia na około 30 min, warto postawić w ciepłym miejscu, do czasu gdy ciasto podwoi lub nawet pod roić swoją objętość. Wyrośnięte ciasto ponownie dokładnie mieszamy, a następnie przelewamy do formy o wymiarach 35 cm na 10 cm. Formy warto wcześniej wyłożyć papierem do pieczenia wysmarować ją oliwą. Chleb posypujemy ziarnami i przykrywamy folią Spożywcza lub ściereczką do wyrośnięcia na około 10 do 15 min. W tym czasie warto włączyć piekarnik na grzanie. W momencie gdy chleb wyrośnie maksymalnie 1 cm powyżej brzegów formy wkładamy go do piekarnika. Piekarnik powinien być nagrzany na temperaturę 220°, wybieramy program góra i dół. Chleb pieczemy przez 10 min w 220°, następnie zmniejszamy temperaturę do 200° i pieczemy przez 30 min. Lepiej z gotowe gdy po stukanie od spodu wydaje Głuchy odgłos.

 

Author: mariuszlebek.pl