Pyszne i niezwykłe danisze z czekoladą

Każda królowa wypieków chce czasem wypróbować czegoś nowego, pysznego ale nieoczywistego. Taką właśnie propozycją mogą być danisze z czekoladą.
Danicze to słodkie wypieki z ciasta duńskiego. Są wspaniałym pomysłem jako dodatek do porannej lub popołudniowej kawy lub jako słodka przekąska w pracy czy na uczelni. W dodatku bardzo łatwo je zrobić.

Do przygotowania około 22 daniszy z czekoladą potrzebujemy :

Na ciasto :

  • 175 ml ciepłego mleka,
  • 1 roztrzepane jajko,
  • 450 gram mąki,
  • 10 gram suchych drożdży instant,
  • 50 gram drobnego cukru,
  • 250 gram masła, może być zmrożone pokrojone w grubą kostkę.

Na nadzienie :

  • 200 gram zmielonych migdałów,
  • 50 gram cukru pudru,
  • 25 gram kakao,
  • 50 gram miękkiego masła,
  • 1 białko jaja,
  • 50 gram ciemnej czekolady.

Potrzebne będzie również jedno białko jaja na glazurę i brązowy cukier do posypania daniszy.

Przygotowanie

Aby przygotować ciasto należy najpierw zmiksować mleko z jajkiem. Odstawiamy mikser i do tego dodajemy mąkę, drożdże, cukier, masło i szczyptę soli. Wszystko mieszamy drewnianą łyżką, tak by składniki w miarę się połączy ale widoczne nadal były kawałki masła.
Tak przygotowane ciasto wykładamy na stolnicę i chwilę wyrabiamy. Rozwałkowujemy ciasto w kształt prostokąta i składamy do środka dwa krótsze boki, tak by spotkały się na środku. Powtarzamy tę czynność z nowo powstałymi krótszymi bokami. Posypujemy całość mąką, rozwałkowujemy ciasto i ponownie dwa razy składamy najkrótsze boki prostokąta do środka. Zwijamy takie ciasto w przezroczystą folię i zostawiamy na noc w lodówce.
Następny dzień zaczynamy od przygotowania nadzienia. Zmielone migdały wsypujemy na suchą patelnię i rumienimy. Następnie dodajemy do nich cukier puder, kakao i masło. Mieszamy. Teraz dodajemy białko jaja i czekoladę, startą wcześniej na grubych okach tarki.
Mieszamy wszystko do uzyskania konsystencji pasty. Wyłączamy palnik i przechodzimy do ciasta.
Dzielimy je na 4 części. Każdą wałkujemy w kształt prostokąta. Wycinamy mniejsze prostokąty. Połowę z nim nacinamy nożem w poprzek – 4 razy. Na drugiej połowie kładziemy łyżką nadzienie. Składamy obie połówki dociskając boki. Układamy wszystko na wysmarowanej olejem do pieczenia blaszce. Całą taką blachę przykrywamy folią spożywczą i umieszczamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 180 stopni. Ubijamy także jedno białko mikserem lub rózgą. Smarujemy nim danisze i posypujemy cukrem. Następnie wkładamy je do piekarnika na około 20-25 minut. Danisze mają mieć złoty kolor po wyciągnięciu z piekarnika.

 

Author: mariuszlebek.pl