Kurkuma – czy jest zdrowym składnikiem? Jak można ją wykorzystać w kuchni?

Kurkuma to popularna przyprawa, zwłaszcza w Indiach. Jest podstawowym składnikiem wielu dań, np. curry. Jej właściwości zdrowotne są cenione na całym świecie. Wiele osób wprowadziło ją na stałe do swojej codziennej diety. Jakie są właściwości lecznicze kurkumy? W jaki sposób można jej użyć w kuchni i do jakich potraw się nadaje? Czy są jakieś przeciwwskazania do spożycia kurkumy? Wyjaśniamy w naszym artykule!

  1. Kurkuma – podstawowe informacje
  2. Właściwości zdrowotne kurkumy
  3. Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma jest doceniana zwłaszcza w kuchni dalekiego wschodu, np. w kuchni indyjskiej.

Kurkuma – podstawowe informacje

Kurkuma to kłącze występujące głównie w Azji południowo-wschodniej, jednak większość jej upraw znajduje się w Indiach. To właśnie tam jest spożywana w największych ilościach. Wiele osób kojarzy kurkumę właśnie dzięki kuchni indyjskiej (np. popularne curry, w którym stanowi główny składnik). Od wieków docenia się jej zastosowanie w profilaktyce i leczeniu chorób oraz stanów zapalnych. Wzmianki o kurkumie pojawiają się w chińskich zapiskach z VIII w. n.e.!
Kurkuma to ponad 300 związków chemicznych, w tym: witamina C, błonnik, wapń, żelazo, witamina B3, cynk, fosfor, potas i magnez. Zdrowotne działanie rośliny przypisuje się głównie kurkuminoidom, a przede wszystkim najważniejszemu z nich – kurkuminie. Jest to silny przeciwutleniacz o udowodnionym działaniu przeciwwirusowym, przeciwzapalnym, przeciwbakteryjnym oraz odtruwającym i antynowotworowym. Hindusi używają jej też zewnętrznie, np. posypując kurkumą rany w celu przyspieszenia procesu gojenia.

Właściwości zdrowotne kurkumy

Jakie właściwości kurkumy są korzystne dla naszego organizmu? Pomaga ona zwalczać nawracające afty, chroni przed gromadzeniem płytki nazębnej, łagodzi stany zapalne błony śluzowej dziąseł, przyspiesza gojenie drobnych ran. Zawarta w niej kurkumina przyspiesza przemianę materii, pobudza wydzielanie soków trawiennych oraz wykazuje działanie odchudzające. Kurkuma wspomaga trawienie – ułatwia wchłanianie tłuszczów i zapobiega wzdęciom i niestrawności. Wykazuje silne właściwości przeciwzapalne, ogranicza ryzyko metastazy (przerzutów nowotworowych) i redukuje proces tworzenia nowych naczyń krwionośnych w guzie nowotworowym

Kurkuma ma spory potencjał leczniczy w chorobach układu nerwowego: depresji, chorobie Alzheimera, czy chorobie Parkinsona. Kurkumę stosuje się jako remedium na przeziębienia – łagodzi zapalenie zatok, działa przeciwgorączkowo, łagodzi kaszel i katar. Jest bogata w żelazo, a tym samym wspomaga leczenie anemii.

Dodatkowo kurkumina chroni komórki przed uszkodzeniami, które są spowodowane przez wolne rodniki, a to przyczynia się do zapobiegania przedwczesnemu starzeniu się naszego organizmu oraz rozwoju chorób przewlekłych. Jeśli zależy Ci na silniejszej koncentracji składników albo szybszych efektach, dostępne są także suplementy diety, które zawierają wyciąg z kurkuminy. Są one znacznie lepiej przyswajalne przez ludzki organizm.

Stosowanie kurkumy zapewnia wiele korzyści, ale trzeba również pamiętać, by nie łączyć jej z:

  • lekami przeciwzakrzepowymi, bo może wywoływać nadmierne krwawienia;
  • preparatami na nadciśnienie, ponieważ może wpłynąć na obniżenie ciśnienia tętniczego krwi;
  • lekami na cukrzycę, bo może dodatkowo obniżyć poziom cukru we krwi.

Kurkuma może mieć wpływ na działanie niektórych leków, dlatego przed rozpoczęciem regularnego spożywania tej przyprawy warto skonsultować się z lekarzem.

Zastosowanie kurkumy w kuchni

Kurkuma w kuchni jest wykorzystywana od dawna, a to dzięki jej wyjątkowym walorom smakowym i licznym właściwościom prozdrowotnym. Do jakich potraw możemy dodać ten składnik, by poprawić ich smak? W jaki sposób można wprowadzić ją do swojej diety? Można nią zabarwiać np. ryż, mleko albo musztardę. Można ją nawet dodać do płatków śniadaniowych albo owsianki. Kurkuma sprawdzi się też jako naturalny barwnik do ciasta na pierogi oraz wypieków – zarówno słodkich, jak i słonych. Jest ona przyprawą, która świetnie się nadaje do barwienia jajek gotowanych w skorupce. Kurkuma doskonale pasuje do posiłków takich jak gulasze, curry, zupy, jajecznica, czy smoothies.

Author: mariuszlebek.pl